Настани

Приемен испит во МПБ

На 19.06.2023 г. се одржа приемниот испит за запишување на нови ученици, во I клас, во Македонската Православна Богословија „Свети […]

Свечена матурска прослава

На 10.06.2023, свечено прославувајќи се одбележа матурирањето на 55-та генерација богослови. На свеченоста присуствуваа ректорот на МПБ, Митрополитот повардарски г. […]

Конкурс

К О Н К У Р С за прием на ученици во МПБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, за учебната […]

Матурско – поклоничко патување

Во периодот од 22.05.-26.05.2023г. LV генерација на богослови – матуранти, придружувани од професори при МПБ, се упатија на традиционалното матурско-поклоничко […]

Матурски писмен испит

На ден 29.05.2023 година започна зрелосниот испит за матурантите при Богословијата. Матурскиот испит стартуваше со писмената работа, а во следните […]

Божествена литургија

,,Згрешив пред Тебе, Оче Штедар, мене покајникот прими ме и, како еден од Твоите наемници, направи ме” (кондак – Недела […]

Божествена литургија

На 05.02.2023г, во Неделата посветена на митарот и фарисејот, денот кога се сеќаваме на споменот на Соборот на руските новомаченици […]

Света тајна Исповед

На 03.12.2022г., со благослов на САС на МПЦ-ОА, во МПБ „Св. Климент Охридски“ беше извршена света тајна исповед на сите […]

Божествена литургија

На 27.11.2022г., XXIV седмица по Педесетница, денот кога светата Православна црква го слави споменот на св. ап. Филип, св. Григориј […]