Божествена литургија

„Вооружен благочестиво со храброст маченичка, страдалнику Христов, со Неговата сила ти ја заштити духовната служба и покажа дека е немоќно идолското нечестие и заканата на мачителите, презирајќи ги маките и привремениот оган. Но, о, Теодоре, дару Божји по име и дело, со твојата молитва спасувај ги оние што го слават твојот спомен“ (стихира на Слава… на стиховни стихири на Утрена на Тодорова сабота).

На 20.03.2021г., во првата Сабота од Великиот пост, посветена на светиот великомаченик Теодор Тирон, во МПБ „Св. Климент Охридски“ беше отслужена Божествена литургија, на која сите ученици се причестија со Телото и Крвта Христови.