Божествена литургија

„Откако се удостои со благодатта на свештенството, славен Харалампие, светло си ја украсил Црквата со божественото страдање, што храбро си го примил заради Христа радувајќи се, чесен светилнику на вселената, кој, како непобедлив, ги озаруваш нејзините краишта“.
(Кондак на св. свештеномаченик Харалампиј)
На 23.02.2021г., кога светата Црква го споменува споменот на св. свештеномаченик Харалампиј и преп. Прохор Лободник, во МПБ „Св. Климент Охридски“ се отслужи Божествена литургија.