Божествена литургија

На 31. 01. 2021г., во 34 Недела по Педесетница, кога светата Православна црква го слави споменот на светите Атанасиј и Кирил Александриски, во МПБ „Св. Климент Охридски“ беше отслужена Божествена литургија.
„Имајќи го в раце црковното кормило, добиено од Божјата промисла, Атанасие, како некоја секира ги сосече сите душегубни хули на еретицитем искоренувајќи ги како трње, а словото го ширеше како семе, и мудро го обработуваше“ (песна од канонот на Утрена на светите отци наши Атансиј и Кирил Александриски).