Отсекување на главата на свети Јован Крстител

„Пак беснее Иродијада, пак е смутен нејзиниот ум. О играње лукаво и гозба со лага! На Крстителот му ја сечеа главата, а Ирод се вознемируваше. По молитвите на Твојот Претеча, Господи, дај им мир на душите наши.“

Радувај се Јоване, Крстителу Христов!