Литургија на Претходноосветените дарови во средата од петтата недела на Великиот пост

“Доброволно згрешив повеќе од сите, поради тоа сум оставен; имам противник на душата моја – мудрувањето на моето тело. Ти, Кој си просвештение на оние што се во темнина, и Наставниче на заблудените, Господи, пред да загинам до крајот, спаси ме.”
– Стихира на Големиот канон на св. Андреј Критски