Настани

Нов чин во МПБ

На ден 24.03.2024г., во Првата недела од Великиот пост – Неделата на Православието, во соборниот храм ,,Пресвета Богородица” во Гостивар, […]

Ново издание

Со благослов на Митрополитот Повардарски и ректор на МПБ „Св. Климент Охридски“ г. Агатангел, излезе од печат книгата „Историја на […]

Божествена литургија

На 11.12.2022г., во XXVI седмица по Педесетница, денот кога светата Црква го слави споменот на Светите Петнаесет Тивериополски свештеномаченици, преп. […]

Божествена литургија

„Денес е почетокот на Божјата милост и на проповедта за спасение на луѓето. Во храмот Божји јасно Дева се јавува […]

Приемен испит во МПБ

На 19.06.2023 г. се одржа приемниот испит за запишување на нови ученици, во I клас, во Македонската Православна Богословија „Свети […]

Свечена матурска прослава

На 10.06.2023, свечено прославувајќи се одбележа матурирањето на 55-та генерација богослови. На свеченоста присуствуваа ректорот на МПБ, Митрополитот повардарски г. […]

Конкурс

К О Н К У Р С за прием на ученици во МПБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, за учебната […]

Матурско – поклоничко патување

Во периодот од 22.05.-26.05.2023г. LV генерација на богослови – матуранти, придружувани од професори при МПБ, се упатија на традиционалното матурско-поклоничко […]

Матурски писмен испит

На ден 29.05.2023 година започна зрелосниот испит за матурантите при Богословијата. Матурскиот испит стартуваше со писмената работа, а во следните […]