Активности

Божествена литургија

„Помислувајќи на страшниот ден на судот сосема треперам, Господи, и тресејќи се, со страв викам: Кога ќе дојдеш на земјата […]

Божествена литургија

„Од Твојата татковска слава се отдалечив безумно, на зло го потрошив богатството што ми го предаде. Затоа како блудниот (син) […]

Божествена литургија

„Откако се удостои со благодатта на свештенството, славен Харалампие, светло си ја украсил Црквата со божественото страдање, што храбро си […]

Божествена литургија

Да бегаме од фарисејското високословие, и да се научиме на височините на смиренословието на митарот, покајно возвикувајќи: Спасителу на светот, […]

Поставен споменик – биста на возобновителот на Охридската Архиепископија, првиот Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Доситеј.

Деновиве во нашата Богословија беше поставен споменик – биста на возобновителот на Охридската Архиепископија, првиот Архиепископ Охридски и Македонски г.г. […]

Божествена литургија

На 07. 02. 2021г., во 35 Недела по Педесетница, денот во кој го спомнуваме споменот на св. Григориј Богослов, архиепиескоп […]

Божествена литургија

На 02. 02. 2021г., денот кога светата Православна црква го слави споменот на преп. Ефтимиј Велики, св. маченици Енен, Нирен […]