Св. Димитриј Солунски – Вечерна богослужба

„О преславно чудо! Денес на небото и на земјата засветли радост при славењето на споменот на маченикот Димитриј; од ангелите се овенчува со похвали, а од луѓето прима песни. О како пострада! Каков подвиг покажа! Со него лукавиот враг падна, откако Христос го победи“ (стихира на Господи возвах…)